sobota, 1 stycznia 2011

Kolorowa Sałatka Warzywna

SKŁADNIKI:


           * 4 pęczki rzodkiewek
           * 4 pomidory
           * średnia cukinia
           * 4 czerwone papryki
           * kalarepa
           * pół pęczka szczypiorku
           * pęczek koperku
           * 4 łyżki rzeżuchy
           * 6 łyżki śmietany
           * 2 łyżki octu
           * 2 łyżki średnio ostrej musztardy
           * 10 łyżek oleju
           * sól
           * pieprz


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Warzywa należy umyć i osuszyć.
Rzodkiewki trzeba pokroić w krążki, pomidory zaś na małe/drobne kawałki, cukinię pokroić na zapałkę, paprykę przekroić, wydrążyć i pokroić na cienkie paski. Obraną kalarepę należy zetrzeć na grubej tarce, szczypiorek i koper drobno posiekać.
Wszystko trzeba dokładnie wymieszać w np. misce.
Śmietanę, ocet i musztardę trzeba wymieszać, następnie przyprawić solą i pieprzem. Stopniowo należy dodawać olej i ubijać, do momentu kiedy sos zgęstnieje na krem.
Po tym sałatkę polewamy sosem, starannie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz