poniedziałek, 17 stycznia 2011

Kurczak po indyjsku - Tikka Masala

Bardzo dobry sposob na przyrzadzenie srednio ostrego dania z piersi kurczaka.       
                                                            
                                                             Skladniki:

      * Min 500g Piersi z Kurczaka
      * 1 Cebula
      * 1/2 papryki czerwonej
      * 1 - 2 papryczki chili
      * Kawalek swiezego imbiru
      * 2 Pomidory
      * Sok z limonki lub z cytryny
      * Pol puszki mleczka kokosowego
      * 3 - 4 zabki czosnku
                                                                              * 5 Lyzek gestego jogurtu naturalnego
                                                                              * 1 - 2 Lyzki przecieru pomidorowego
                                                                              * Swieza kolendra (natka).
                                                                              * 2-3 Lyzeczki przyprawy tikka masala
                                                                              * Przyprawy: sol, pieprz, sos sojowy
                                                                              * Oliwa do smazenia
     
Jesli nie uda wam sie kupic przyprawy TIKKA MASALA, to mozna wykonac ja samemu, mieszajac odpowiednie sklaniki.

Mieszanka tikka masala - Jest drobno mielona mieszanka, w której skład wchodzą: goździki, gałka muszkatołowa, cynamon, kumin, kolendra, czosnek, kardamon, koper włoski, czarny pieprz i kozieradka.

Sposob Przyrzadzenia:

Kurczaka nalezy pokroic na srednie kawalki i zamarynowac w mieszance: oliwy,cytryny lub limonki, soli i pieprzu. Pozostawic na okolo 2 godziny.
Na patelni rozgrzac oliwe i podsmazyc to kurczaka. W osobnej patelni rowniez nalezy rozgrzac oliwe, na ktorej przysmazymy cebulke pokrojona w kostke z dodatkiem przypraw. Miedzyinnymi dodac pokrojone chili, pokrojana papryczke, starty imbir, starty czosnek i pomidory obrane ze skorki i pokrojone. Wszystko  dusic przez chwile, poczym dodac mleczko kokosowe i jogurt, a nastepnie doprawic sola i pieprzem. Na sam koniec dodac przecier pomidorowy i wrzucic wczesniej podsmazone miesko.
Calosc dusic okolo 20 min.
Jesli sos jest za gesty nalezy dodac mleczka lub jogurtu.
Przed samym podaniem wymieszac z drobno pokrojona kolendra.

Kurczaka tikka masala podawac z ryzem, najlepiej przyprawionym podczas gotowania przyprawa curry.
Indyjczycy podaja to danie z ryzem i tzw "nan bread" to jest rodzaj chlebowego placka zazwyczaj z dodatkiem kolendry i czosnku, pieczonego w piekarniku. Jesli uda ci sie gdzies kupic to sproboj podac je w ten sposob.

ZYCZE WSZYSTKIM SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz