Bardzo dobry sposob na przyrzadzenie srednio ostrego dania z piersi kurczaka.
Skladniki:
* 1 Cebula
* 1/2 papryki czerwonej
* 1 - 2 papryczki chili
* Kawalek swiezego imbiru
* 2 Pomidory
* Sok z limonki lub z cytryny
* Pol puszki mleczka kokosowego
* 3 - 4 zabki czosnku
* 5 Lyzek gestego jogurtu naturalnego
* 1 - 2 Lyzki przecieru pomidorowego
* Swieza kolendra (natka).
* 2-3 Lyzeczki przyprawy tikka masala
* Przyprawy: sol, pieprz, sos sojowy
* Oliwa do smazenia
Jesli nie uda wam sie kupic przyprawy TIKKA MASALA, to mozna wykonac ja samemu, mieszajac odpowiednie sklaniki.
Mieszanka tikka masala - Jest drobno mielona mieszanka, w której skład wchodzą: goździki, gałka muszkatołowa, cynamon, kumin, kolendra, czosnek, kardamon, koper włoski, czarny pieprz i kozieradka.
Sposob Przyrzadzenia:
Kurczaka nalezy pokroic na srednie kawalki i zamarynowac w mieszance: oliwy,cytryny lub limonki, soli i pieprzu. Pozostawic na okolo 2 godziny.
Na patelni rozgrzac oliwe i podsmazyc to kurczaka. W osobnej patelni rowniez nalezy rozgrzac oliwe, na ktorej przysmazymy cebulke pokrojona w kostke z dodatkiem przypraw. Miedzyinnymi dodac pokrojone chili, pokrojana papryczke, starty imbir, starty czosnek i pomidory obrane ze skorki i pokrojone. Wszystko dusic przez chwile, poczym dodac mleczko kokosowe i jogurt, a nastepnie doprawic sola i pieprzem. Na sam koniec dodac przecier pomidorowy i wrzucic wczesniej podsmazone miesko.
Calosc dusic okolo 20 min.
Jesli sos jest za gesty nalezy dodac mleczka lub jogurtu.
Przed samym podaniem wymieszac z drobno pokrojona kolendra.
Kurczaka tikka masala podawac z ryzem, najlepiej przyprawionym podczas gotowania przyprawa curry.
Indyjczycy podaja to danie z ryzem i tzw "nan bread" to jest rodzaj chlebowego placka zazwyczaj z dodatkiem kolendry i czosnku, pieczonego w piekarniku. Jesli uda ci sie gdzies kupic to sproboj podac je w ten sposob.
ZYCZE WSZYSTKIM SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz