poniedziałek, 10 stycznia 2011

Prosty Krem Pieczarkowy

                                                            Skladniki:

    * 1kg Pieczarek
    * 4 Szklanki Rosolu
    * Szklanka Smietany Kremowki (zamiast kremowki mozna dodac
       kwasna smietane 12%)
    * 4 Zoltka
    * 4 lyzki Masla
    * 4 lyzki Maki Pszennej
    * 2 (Nie Duze) Cebule
    * Przyprawy do smaku: sol, pieprz, natka pietruszki.

Sposob przyrzadzenia:

Cebule drobno posiekac. Rozgrzac maslo w garnku i zrumienic cebule na malym ogniu. Nastepnie dodac pokrojone pieczarki i dusic przez 5 minut. Wsypac make i energicznie mieszajac zagotowac. Nastepnie wlac rosol i calosc doprowadzic do wrzenia, a nastepnie przykryc i pozostawic na malym ogniu przez 10 minut. Po uplywie czasu zupe nalezy zmiksowac az powstanie krem. Wtedy smietane kremowke lekko ubic i dodac do zupy. Doprawic do smaku. Nastepnie zdjac garnek z ognia i roztrzepane wczesniej zoltka ostroznie polaczyc z kremem.

W przypadku dodania do zupy smietany kwasnej zamiast kremowki, nalezy dokladnie wymieszac smietane z zoltkami i nastepnie dodac calosc do zupy. Doprowadzic do wrzenia i gotowe.

Krem z pieczarek nalezy podawac z grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz