* 14-16 Platkow Makaronu Lasagne
* 1 Lyzka Oliwy z Oliwek
* 1 Duza Cebula (drobno posiekana)
* 1 Zabek Czosnku (drobno posiekany)
* 250g Mielonego Miesa Wolowego
* 3 Lyzki Stolowe Przecieru Pomidorowego* 200ml Smietanki
* 125ml Mleka
* 40g Swiezego Utartego Parmezanu (zamiast teo mozna uzyc
innego wedlug uznania)
* 40g Masla
* Przyprawy: Sol, Pieprz (najlepiej swiezo mielony)
* 1-2 Lyzki Posiekanych, Najlepiej Swiezych Ziol:
Rozmaryn, Oregano i Tymianek
Czas Przygotowania: 50 min
Ilosc Porcji: 6
Rozgrzac Piekarnik: 200oC
Sposob Przygotowania:
Rozgrzac oliwe w garnku, poczym dodac cebule i czosnek. Ogrzewac lagodnie przez okolo 10min od czasu do czasu mieszajac. Nastepnie dodac mielone mieso, przecier pomidorowy, sol, pieprz i ziola. Wrazie potrzeby dodac odrobine wody. Przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na malym ogniu przez okolo 30min, mieszajac od czasu do czasu.
W miedzyczasie w misce mieszamy smietanke, mleko i parmezan, doprawiajac do smaku sola i pieprzem. Nastepnie ukladamy warstwe makaronu na dnie lekko natluszczonego (oliwa) naczynia zaroodpornego. Na gore makaronu dajemy warstwe sosu miesnego, a na niej ukladamy kolejna warstwe makaronu i warstwe sosu smietankowego. Ukladac na przemian kolejne warstwy az do momentu zuzycia obu sosow i makaronu. Pamietajac o tym ze na samym wierzchu powinna znalezc sie warstwa smietanowa.
Na wierzch kladziemy odrobine masla i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 30 -45 min, az wirzch sie zarumieni i zacznie babelkowac.
Podawac nalezy z pieczywem czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz