poniedziałek, 17 stycznia 2011

Kurczak po indyjsku - Korma

  Skladniki:
  
* Min 1kg  Piersi z kurczaka
* 2 cebule
* 1 lyzeczka mielonych migdalów
* 1 Lyzka wiorkow kokosowych
* 100g masla (roztopionego na ghee)
* 150 ml naturalnego jogurtu
* 1/2 szklanki wody
* 2 lyzeczki swiezego tartego imbiru
* 2 lyzeczki zmiazdzonego czosnku
* 1 lyzeczka mielonej kolendry
* Zielona papryczka chilli
* 2-3 ziarna kardamonu
* Przyprawy: sól, pieprz,  2 lyzeczki garam masala, 1 lyzeczka chilli w proszku, 2-3 liscie laurowe.
* Swieze liscie kolendry

Czas Przygotowania:  40 minut + 1 godzina marynowania miesa
Liczba Porcji:  6

Ghee to nic innego jak sklarowane masło. Uzyskuje się je na skutek podgrzania masła do mementu, w którym będzie ono miało bursztynowy kolor.

Sposob Przyrzadzenia: 

Pokroic piersi z kurczaka na srednie kawalki.

Rozgrzać ghee i smażyć na nim pokrojona cebulę, do momentu, aż uzyska złoty kolor. Nastepnie dodać przecisniety czosnek, drobno posiekany imbir, wiorki kokosowe, migdaly, garam masala, przyprawe chili i wlać wodę. Wszystko delikatnie wymieszac i poddusic.
Poczym włożyć kawałki kurczaka oraz dodać posiekaną papryczkę chilli oraz jogurt.
Nstepnie potrawe nalezy posolić, wymieszać i dusić na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż mięso zmięknie.

Na Około 10 minut przed końcem duszenia dodać liście laurowe, kminek, rozgnieciony kardamon.

Tak przyrzadzonego kurczaka podawac z ugotowanym na sypko ryzem basmati, ktory rowniez mozna podczas gotowania przyprawic curry.

Zycze Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz