Ilosc Porcji: 6
Skladniki:
* 6 x Chleb Pita
* 500g Miesa Mielonego Wolowego
* 4 Lyzki Przecieru Pomidorowego
* 1 Duza Cebula (pokrojona w polksiezyce)
* 2 Zabki Czosnku (drobno posiekane)
* 1 Lyzka Oliwy
* 1 Papryka Czerwona
* Przyprawy: Sol, Pieprz Czarny, Kolendra Suszona, Natka Pietruszki Suszona lub Swieza, Oregano,
Bazylia, Chili, Papryka Suszona
* 2 Woreczki Ryzu (Basmati albo Paraboliczny)
* Przyprawa Curry
Sposob Przyrzadzenia:
Rozgrzac oliwe na patelni (najlepiej teflonowej) po czym dodac mieso mielone. Odczekac az cala woda z miesa odparuje, i mieso nabierze koloru brazowego. Nastepnie dodac cebule i czosnek, mieszac od czasu do czasu przez okolo 1 min. Nastepnie dodac przecier pomidorowy i pokrojona w paski papryke. Do wszystkiego dodac troche wody. Wszystko dusic mieszajac od czasu do czasu az papryka i mieso zmieknie. W miedzyczasie dodac przyprawy do smaku oraz rozpoczac gotowanie ryzu w osolonej wodzie, z dodatkiem curry, co nada lekko ostrawego, specyficznego posmaku.
Gdy wszystko jest prawie gotowe, podgrzac chleb pita w tosterze przez kilka minut albo w piekarniku, zeby byl lekko chrupiacy. Nastepnie naciac chleb robiac z niego kieszen i wypelnic sosem miesnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz